Kako je shopping ukrao Božić?

17.12.2014.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore predviđa se da će potrošnja za ovogodišnje blagdane u Hrvatskoj iznositi oko 11 milijardi kuna. Iako potrošnja svakim danom sve više pada, u vrijeme blagdana ona konstantno raste. Tako svaki dan razmišljamo što ćemo kupiti, natječemo se tko će kupiti ljepši i skuplji poklon, ne razmišljajući pritom o onim bitnim stvarima. Jesu li nas marketniške agencije uvjerile da je blagdansko razdoblje samo razdoblje poklona s najljepšom mašnom? Da li se ovo prekrasno božićno vrijeme pretvorilo u kaotičnu komercijalnu ludnicu? Može li poklon, bez obzira na veličinu zamijeniti toplinu ljudskog srca? Možemo li se zapitati što nas stvarno veseli, prijateljsko okruženje, obitelj na okupu ili samo skupocjeni pokloni ispod bora bez osoba s kojima ćemo tu radost podijeliti. Nije li upravo ovo blagdansko doba, doba u kojem bi trebali naučiti da postoje drugi kojima možemo pomoći, doba kada bismo trebali otvoriti svoje srce i dopustiti očima da vide ono što ne žele. Sjetite se da na kraju dana ostajete sami sa svojim mislima i jedino što u tom trenutku nešto znači jest da ste sretni, a sreća ipak dolazi iznutra. Nema ljepšeg osjećaja nego onaj kada možete mirne duše zaspati sa znanjem da ste nekog učinili sretnim, a to je najveća nagrada koju možete dobiti. Nadam se da vas je ovo natjeralo da ipak razmislite o pretjeranoj kupovini darova te da pokušate u ovim danima učiniti neko dobro djelo. Učinite neku sitnicu koja može nekome puno značiti. Samo jedan zagrljaj ili osmijeh na licu može nekome uljepšati dan.

Ono što je nas inspirirali i potaknulo možete jest članak iz novina 24 sata, koji možete pročitati u nastavu-. Nadamo se da bi vas mogao inspirirati da krenete putem ove drage gospođe.

"He Rongfeng, danas imućni 38-godišnji kineski poduzetnik, uspio je prije nekoliko dana pronaći ženu na koju nikad nije prestao misliti te joj je na vrata pokucao s čekom vrijednim milijuna juana (oko milijun kuna).

Naime, Rongfeng je nekoć bio sirotinja i za život je zarađivao proseći, te je davne 1993. godine sreo Dai Xingfen (45) koja se nad njim sažalila.Xingfen ga je primila uz još dvojicu prosjaka u svoj dom i nahranila, te otpravila u svijet uz poruku koju nikad nije zaboravio:

- Nahranila nas je, dopustila nam je da kod nje prespavamo, te nam je ujutro dala još i novac za željezničke karte. Te nam je večeri kazala kako nije sramota biti siromašan i ispratila uz riječi da uvijek trebamo težiti tome da budemo dobre osobe - ispričao je Rongfeng, koji je Xingfen, inače vlasnicu trgovine s tjesteninom, pronašao u Taizhou.
Xingfen, dirnuta već samom činjenicom što je se Ronfgeng sjeća, je ček odbila uz riječi kako mu nije pomogla zato da bi joj se to isplatilo, ali je pristala da je daruje plaketom na koju je tajkun napisao: Moja je zahvalnost teška poput planine - prenosi Daily Star."

Budite sretni i činite druge sretnim ;)






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.